top of page
Search
  • fenntarthato3

5 ok amiért megéri fenntartható vállalkozást építeni

Amikor felmerül, hogy fenntartható vállalkozást kell építeni, vagy a meglévő folyamatokat kell átalakítani, önkéntelenül is a legtöbben valami negatív dologra gondolnak:

  • Betarthatatlan korlátozások: Ahhoz, hogy "zöldek" legyünk, be kell vezetni majd egy csomó megszorítást. Ezek mind rövid és hosszútávon ártanak az üzletnek, és a profitnak.

  • Extra költségek: Le kell cserélni bizonyos eszközöket, amelyek nem felelnek meg a normáknak, vagy bizonyos vegyi anyagokat egy környezetbarátabb változattal kell helyettesíteni, amely drágább, és esetenként nem annyira hatékony.

  • Bonyodalmas adminisztráció: Ha több az előírás, akkor több a papírmunka is.

Emiatt a legjobb megoldásnak kivárni az utolsó pillanatot, amíg nem válik kötelezővé, és utána is érdemes a minimumot hozni ezen a téren. Megnyugtató érv lehet, hogy amíg a "nagyok" nem tesznek semmit, addig nekem se kell.

A fenti érvek nem cáfolhatóak meg, de csak az érem egyik oldala. Íme 5 érv, hogy ennek ellenére mégis miért éri meg, és miért jó minél előbb elkezdeni a transzformációt:

  • Stabilabb hosszútávú kilátások: Bizonyítottan jobb helyzetben vannak azok a vállalkozások, amelyek egy fenntartható üzleti modellt alakítottak ki. Ez főleg olyan turbulens időszakban mutatkozik meg, mint amilyen a 2020-as év is volt, de számíthatunk arra, hogy a jövőben egyre több ilyen lesz. Ennek az oka nagyon egyszerűen magyarázható: Egy fenntartható üzleti modell kevésbé van kitéve azoknak az extrém kilengéseknek amik rossz hatással lehetnek a piacokra, legyen szó gazdasági, természeti vagy társadalmi okokról.

    • Azok a gyártók akik nagy hangsúlyt fektetnek a termékeik kivezetésére és az újrafelhasználhatóságra kevésbé vannak kitéve a nyersanyaghiány miatt okozta instabilitásnak, mert egy részét fedezni tudják a meglévő eszközökből.

    • Amikor hirtelen hiány lép fel egy szakmában (pl. kamionos hiány a pandémia után) akkor azok a vállalatok ahol jók a körülmények, kevésbé kell félni attól, hogy megszaporodnak a felmondások.

  • Kevesebb adó: Sok országban már most adókedvezményekkel ösztönzik a vállalkozásokat a zöldebb működésért, vagy további adókkal sújtják, akik fokozottabban terhelik a környezetet: pl. karbon adó, szemét adó.

    • Az EU-ban mar kidolgozás alatt áll az ún. karbon-vám (carbon border tax), hogy kontroll alatt tartsák az import által generált emissziót.

    • Mind az EU-ban, USA-ban és Kínában is működik karbon piac, amely kötelezi a nagy kibocsátókat, hogy a karbon-jegyek megvásárlásával fedezzék (carbon-offsetting) a környezetre rótt terhet, de ezzel együtt extra haszonhoz juttatják azokat a vállalatokat, akik az előírt szint alatt tudják ezt tartani, mivel eladhatják a saját jegyeiket. A Tesla egyik fő bevétele ezen karbon jegyek eladásából származik. A hivatalos jelentés alapján 2020-ban ez összesen 780 millió dollár volt.

  • Állami támogatások: Mivel az élhető környezet közérdek, emiatt az állami támogatások száma is várhatóak megszaporodik. Manapság általános, hogy támogatást adnak aki elektromos autóval újítja a flottáját, de várhatóan nagyon el fog szaporodni a különböző piacok zöldesítésére szánt juttatások. Itt elsősorban azokban a szektorokban lesz nagy ugrás, ahol a legnagyobb az emisszió: energia, fuvarozás, gyártás, stb.

  • Partnerség, beszállítók: Nagyon sok multi figyel arra, hogy ne csak ő maga, de a beszállítói is legyenek zöldek. Ez azért is fontos, mert a net-zéró vállalások jelentős része a beszállítókra is úgyanúgy vontakozik. Sokan már most beleszámolják a beszállítói árba azt, hogy mekkora emisszióval dolgozik a partner, és mik a jövőbeli tervek ennek csökkentésére. Érdemes tehát minél előbb elkezdeni a tervezést, és megtenni a szükséges lépéseket, hogy később ebből ne származzon verseny hátrány.

  • Reputáció: Egyre nő azok száma akiknél már elvi kérdés, hogy a munkahely ahol dolgoznak legyen pozitív hatással a környezetre és a társadalomra. A szolgáltatás vagy termék amit vásárolnak jelentsen kevesebb megterhelést a környezetre. Jó példa erre az ecosia.org kereső platform, amely azzal lett népszerű, hogy a keresésekből befolyt profit egy részét faültetésre fordítják. Az Apple évek óta kihangsúlyozza a termékbemutatóin, hogy mekkora részben használnak újrahasznosított anyagokat.

Ami elsőre tehernek tűnik, ma könnyen fordítható üzleti lehetőségre, a jövőben pedig hátránya származhat azoknak akik nem teszik meg a megfelelő lépéseket időben.

22 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page